top of page
  • Foto van schrijverMahsa

Het belang van gezonde voeding bij rouwRouw is misschien geen sexy onderwerp waar we graag bij stilstaan. Toch zo belangrijk om dit taboe meer bespreekbaar te maken. De impact van rouw is enorm. Zowel mentaal als fysiek. En vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Ja ook jij.


Als eerst; wat is rouw?


Volgens Wikipedia: “Rouw is een emotionele reactie als gevolg van een verlies, in het bijzonder het verlies van een naaste”.


In mijn rouwproces na het verlies van mijn 21-jarige broer aan een hartstilstand kwam ik de rouwcurve van Elisabeth Kübler-Ross tegen. Ik vond dit super interessant want onbewust had ik alle fases doorlopen. Vanaf dat moment begon ook mijn zelfreflectie op mijn gedrag van de afgelopen jaren.


Rouw geeft een enorme inspanning op je lichaam en geest door de hoge stress. Hierdoor heb je ook een minder goed functionerend immuunsysteem. En laat een gezonde leefstijl nou net datgene zijn dat je immuunsysteem een boost geeft. En daar hoort gezonde voeding bij.


Ook heeft je stress niveau direct invloed op je eetlust. Daarom kun je de eerste paar dagen na een verlies vaak geen hap door je keel krijgen. Logisch, want je brein focust zich op het probleem wat op dat moment prioriteit heeft.


Na een periode kun je ook de leegte die je vult proberen op te vullen met ongezonde voeding; denk aan comfort food (of andere externe factoren). Om even niet verdrietig te willen zijn. Vaak voel je je daarna nog ellendiger (geanticipeerde spijt).


Juist wanneer het immuunsysteem in tijden van rouw minder goed functioneert, is het ontzettend belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Zodat je je fysiek langzaam beter gaat voelen. En meer meer energie, meer uit je dagen kunt halen. Persoonlijk heeft een gezonde leefstijl hét verschil gemaakt in mijn rouwproces. Daar hoort gezonde voeding bij, hieruit is ook mijn passie ontstaan. Ik ben ervan overtuigd dat het hebben van een goede gezondheid het allerbelangrijkst is in het leven. En dat gun ik jou ook.


Je bent het waard om voluit te leven!


Wil jij je verhaal graag delen en heb je interesse in gezonde voeding? Vraag dan gratis een impact call aan. Ook ben ik te volgen op Instagram.

Comments


bottom of page