“Vitaminerijke voeding die mensen in rouw kracht geeft is heel erg belangrijk, want mensen zijn niet in staat om veel te eten. Maar hetgeen dat ze eten moet de juiste vitaminen bevatten” – Manu Keirse
Onlangs interviewde ik Manu Keirse, expert op het gebied van rouwverwerking. Tijdens mijn afstudeeronderzoek voor de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam heb ik de invloed van rouw op kwaliteit van leven en eetgedrag onderzocht.
Rouw en stress Bij rouw wordt je emotioneel, cognitief en lichamelijk zeer zwaar belast. Dit hangt sterk af van de ondersteuning vanuit de omgeving die ze daarbij krijgen. De stress kan zo groot zijn dat het je levenskracht kan ondermijnen. Als ouderen bijvoorbeeld een partner verliezen, komt het vaak voor dat hun eigen dood kort daarna volgt. Je kunt letterlijk doodgaan van verdriet.
Rouw en depressie Rouw tast alles aan en wordt vaak verward met een depressie. Er wordt door artsen antidepressiva voorgeschreven om de symptomen van rouw te bestrijden. Dit is volgens Manu Keirse fout medisch gedrag, want artsen hebben weinig geleerd over rouw en verlies. Er heerst onmacht om met de situatie om te gaan. Rouw kan lijken op een depressie, maar dat betekent niet dat personen in rouw depressief zijn. Als je aanleg hebt voor een depressie, kan dit uitgelokt worden door rouw (in 5% van de situaties). Antidepressiva onderdrukt je gevoelens en verlengt het rouwproces. Een betere oplossing is erkenning geven aan verdriet van mensen. Door luisteren, aandacht, met warmte omringen en tips geven hoe je hiermee om kan gaan. We willen het verlies niet vergeten en ook niet loslaten, dit zijn namelijk verkeerde boodschappen. Je moet mensen de kans geven om over verlies te praten en kunnen vasthouden aan de herinnering. In zijn boek ''Helpen bij verlies en verdriet'' staan tips hoe je iemand kan bijstaan, gebaseerd op ervaringen van mensen.
Rouw en slaap Het feit dat je doodmoe bent betekent dat je moeilijk kan slapen. Er is geen rust in jezelf. Je ziet dat mensen wakker worden in hun slaap of dromen. Hoe meer verontrusting, hoe moeilijker je slaapt. Als je correcte informatie geeft over wat normaal is in rouw dan kun je daar anders mee omgaan. Zo is het bijvoorbeeld normaal om de overleden persoon te zien en zijn dit geen hallucinaties. In zijn ervaring zijn er mensen in rouw naar psychiaters gestuurd, terwijl dit gewoon normaal gedrag is van evenwichtige mensen. Als je iemand heel erg mist kun je diegene overal zien, horen of ruiken.
Rouw en fysieke activiteit Als je lichaam uitgeput is en niet kan concentreren op je werk omdat je emotioneel bent. Dan heeft dat natuurlijk ook effect op de fysieke activiteit. Je bent doodmoe en kunt niet vooruit. Zijn boodschap is ‘’Ga zo snel mogelijk weer aan het werk, maar zorg ervoor dat de werkgever ruimte geeft waarin jij je terug kan trekken als dit nodig is’’.
Tijdens rouw kunnen er veel problemen optreden. Het grootste probleem is de onmacht van de omgeving om hiermee om te gaan. Niet omdat mensen dat niet willen, maar omdat ze geen kennis hebben. Rouw gaat niet over, dit neem je mee in je leven.
Voedingsondersteuning bij rouw Mensen hebben in de eerste weken geen kracht om te koken en ook geen zin meer om te eten. Je zou iemand kunnen verwennen zodat ze zich kunnen ontspannen. Manu Keirse adviseert: vraag diegene die iemand is verloren wat het lievelingsgerecht is en bereid het voor. Breng het in de eerste dagen, want ze hebben de kracht niet om zelf te koken of zelf het initiatief te nemen.
''Een diëtist kan goed kijken naar de samenstelling van de voeding, naar de makkelijke bereidbaarheid omdat het weinig inspanning moet kosten en naar de regelmaat ervan. Als je lichaam zwaar ondermijnd is moet je lichaam worden gevoed op een regelmatige manier'' aldus, Manu Keirse.
Interesse in voedingsadvies bij rouw? Vraag dan je gratis impact call aan om je verhaal te delen.
コメント