top of page
  • Foto van schrijverMahsa

Wat doet rouw met je lichaam?Vroeg of laat krijgen we allemaal met rouw en verlies te maken. Daarom is het belangrijk dat hier voldoende kennis over beschikbaar is. Zoals je misschien herkent komt bij rouw enorm veel emoties kijken. Emoties die we soms niet willen ervaren, maar toch moeten doorvoelen en op een gezonde manier uiten. Verder brengt rouw lichamelijke reacties met zich mee.


Stress

Rouw is stress en er worden meer stresshormonen aangemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je in een soort overlevingsstand terecht kan komen. Soms is uit bed komen om te douchen of te eten al te veel gevraagd. Door de langdurige stress kan ook je bloeddruk verhogen en hartproblemen veroorzaken.


Vermoeidheid

Rouw is enorm uitputtend, het maakt mensen moe. Daarbij leidt het ook tot concentratie en geheugenverlies. Nabestaanden kunnen vergeetachtig zijn en afspraken vergeten. Weet dat deze ''wazige'' periode normaal is bij rouw en niks is om je voor te schamen.


Slaap

Slaap is vaak ook een groot probleem bij nabestaanden. Uit onderzoeken blijkt ook dat rouw de kans vergroot op het ontwikkelen van slaapstoornissen. Er heerst veel onrust in het lichaam, daarom kan het moeilijk zijn om goed in slaap te vallen. Weet dat ook dit normaal is bij rouw.


Immuunsysteem

Je immuunsysteem verzwakt bij rouw, het kost namelijk enorm veel energie. De hele dag op de bank willen liggen is dan ook niet gek, je lichaam heeft veel te verduren. Je lichaam wordt hierdoor ook vatbaar door virussen en bacteriën.


Verminderde eetlust

Bij veel nabestaanden wordt een verminderde eetlust ervaren. Er zijn verschillende manier om meer eetlust op te wekken. Het is namelijk belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om op kracht te komen. Daarnaast wil je voedingstekorten voorkomen, want dit levert weer andere gezondheidsproblemen. Kook samen met iemand of laat familie/vrienden voor je koken. Neem frequente maaltijden om je eetlust op gang te brengen en zorg voor voldoende fysieke activiteit. Buiten een frisse neus halen met een korte wandeling kan al helpen om je eetlust op gang te brengen.


Rouw is voor iedereen anders

Rouw is voor iedereen verschillend, daarom kunnen ook de lichamelijke gevolgen bij iedereen anders zijn. Luister goed naar je lichaam om je behoeftes te voelen en geef het de tijd en ruimte die het nodig heeft.


Gezonde voeding bij rouw

Gezonde voeding en leefstijl werkt ondersteunend in je rouwproces. Het zorgt voor meer energie om je dagen door te komen en versterkt je immuunsysteem. Als diëtist richt ik mij op nabestaanden om de mentale en fysieke gezondheid te verbeteren met voedingsbegeleiding. Dit is online met persoonlijke gesprekken.


Ben je benieuwd hoe gezonde voeding kan helpen in je rouwproces? Vraag dan vrijblijvend een impact call en deel je verhaal.


Veel liefs,

Mahsa


Comments


bottom of page