top of page
  • Foto van schrijverMahsa

Zo voorkom je dat je ongezond gaat eten in een stressvolle situatie


Stress is een psychische en lichamelijke respons op een uitdaging of bedreigende situatie. De drie belangrijkste stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Ze kunnen zowel nuttig als schadelijk zijn.


Stress en eetlust


Als deze hormonen uit balans zijn kun je last krijgen van meer eetlust, of juist geen eetlust. Als je meer gaat eten probeer je je gevoelens van stress te onderdrukken, omdat je het dan even vergeet. Met de nadruk op even. Door cortisol kun je bijvoorbeeld meer zin krijgen in zoetigheid of ongezonde zoute of vette snacks. Maar dit verschilt voor iedereen.


Voldoende rust en slapen


Neem voldoende rust. Is het mogelijk een stapje terug te doen om even op adem te komen? Gun jezelf rust en ontspanning. Meditatie en mindfulness kan hierbij helpen. Voldoende nachtrust zorgt ervoor dat je betere cognitieve beslissingen kan maken.


Beweging


Ben je geen fanatieke sporter, neem dan een wandeling. Lekker uit je hoofd en meer in je lichaam. Zoals Tony Robbins dat mooi zegt: ‘’Change your physiology, change your state.’’


Drink water


Soms verwarren we ons hongergevoel met dorst. Neem een glas water en voel of je eetlust afneemt.


Voorbereiding


Voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook voor voeding. Er is altijd wel een rustig moment waarop je kan inplannen wanneer er boodschappen gedaan wordt. Door bewust niet te veel ongezonde snacks in huis te halen heb je minder verleiding in je directe omgeving. Laat je omgeving op deze manier in je voordeel werken. En zet bijvoorbeeld groente en fruit op een zichtbare plek neer.Comments


bottom of page