top of page
  • Foto van schrijverMahsa

December: Aan tafel zonder mijn geliefde dierbareFeestelijke momenten krijgen een nieuwe betekenis rondom rouw. Het gevoel van geluk en samenzijn kan vervangen worden door intens en plotseling verdriet. Diegene waarmee er een feestelijk moment gevierd werd, is er niet meer en dat kan extra hard aankomen op deze momenten.


Emoties

Het kan zijn dat er verschillende emoties ervaren worden rond de feestdagen. Laat alle emoties er zijn en praat erover met een vertrouwd iemand over als hier behoefte aan is. Alles mag er zijn en feestdagen hoeven niet te voldoen aan het perfecte plaatje van hoe dit eruit moet zien. Social media kan nog eens een extra trigger vormen rondom feestdagen, daarom is het verstandig om bewust te zijn van schermtijd.

Alles wat er in het leven mist zal altijd aanwezig zijn, maar alles wat er wel is ook! Welke dierbaren zijn er nog wel? Zou daar iets samen mee gedaan kunnen worden? Samen koken met iemand kan al helpen maar er hoeft niks te geforceerd te worden. Kijk vooral wat goed voelt. De één is liever alleen en schrijft gevoelens op of brandt een kaarsje. De ander wilt graag iets ondernemen, er is geen goed of fout.


Lievelingsgerecht van een dierbare

Feestdagen kunnen ook dienen als herdenkingsmomenten aan dierbaren. Wat was zijn of haar lievelingsgerecht? Deze gerechten kunnen bereidt worden op herdenkingsdagen. Er zullen vast mooie herinneringen en gesprekken zijn om overleden dierbaren levend te houden. Wel kan het pijnlijk voelen om deze lievelingsgerechten klaar te maken omdat het herinneringen naar boven kan brengen. Mocht dit nog niet goed voelen, doe het dan ook niet. Luisteren naar het lichaam is belangrijk.


Eten als coping mechanisme

Er zijn nabestaanden die eten als een soort troost gaan zien. Op momenten dat er verdriet is kan er extra gegeten en gesnoept worden. Slechtere zelfzorg komt vaak voor net zoals minder bewuste voedingskeuzes die makkelijk te verkrijgen zijn.

Eten wordt dan gebruikt als een coping mechanisme om met deze emoties om te gaan, maar dit is geen lange termijn oplossing. Op den duur kan iemand er in een negatieve spiraal terecht van komen.


Vermijd ook het drinken van alcohol. De oplossing van verdriet zit niet in eten of overmatig alcoholgebruik. Voedzame voeding helpt in het rouwproces om het immuunsysteem te versterken. Dit is hard nodig want rouw is stress en stress verzwakt het immuunsysteem. Het is aan te raden om andere manieren dan eten te vinden om met het verdriet om te gaan.


Tips rondom voeding

Eten is iets sociaals en vaak veranderd de betekenis van eten bij rouw. Zo kan iemand geconfronteerd worden aan de eettafel met een lege stoel of was er een partner die altijd kookte.


In het algemeen ontbreekt vaak de energie om een voedzame maaltijd neer te zetten. Toch kan vitaminerijke voeding enorm ondersteunend zijn om dagen beter door te komen. Zo kunnen er bijvoorbeeld simpele en voedzame gerechten klaargemaakt worden voor meer energie. Voeden in plaats van vullen.


Eetlust opwekken

Emoties zoals eenzaamheid en depressie als gevolg van een sterfgeval kunnen ertoe leiden dat nabestaanden een verminderde eetlust ervaren. Het opwekken van eetlust van op verschillende manieren:

- Samen met iemand koken of vrienden/familie laten koken

- Het nemen van kleine frequente maaltijden

- Fysieke activiteit (yoga, wandelen, hardlopen, vechtsport)


Houd 2-3 hoofdmaaltijden aan

- Hoofdmaaltijden zoals ontbijt, lunch en diner

- Vaste eetmomenten zorgen voor structuur

- Voedzame tussendoortjes (snackgroente, vers fruit, handje ongezouten noten)


Maaltijden bestellen

Nabestaanden zijn vaak vermoeid, daarom kunnen voedzame maaltijden bestellen een tijdelijke oplossing bieden. Zelf koken heeft de voorkeur, maar die energie ontbreekt vaak.

- Neem een extra portie groente bij elke maaltijd

- Volwaardige maaltijden (gebalanceerd in koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels)

- Maaltijd services afhankelijk van beschikbaarheid (HelloFresh of buurthuizen)


Groente en fruit

Dagelijks wordt minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit aangeraden.

- Plaats groente en fruit in het zicht (fruitmandje)

- Verwerk groente en fruit in een smoothie

- (Online) boodschappen doen samen met een diëtist


Tot slot zijn er rondom de feestdagen meer sociale gelegenheden dan gebruikelijk. Er zijn geen voedingsmiddelen verboden tijdens etentjes. Als de basis voedzaam is kan er prima genoten worden tussendoor van andere lekkernijen. Alhoewel er algemene voedingsadviezen zijn, werkt een persoonlijke aanpak altijd het best.

Alle gevoelens mogen er zijn deze feestdagen. Voel de warmte en liefde van dierbaren die er nog wel zijn. We kunnen het verleden niet veranderen en de toekomst niet voorspellen. We kunnen alleen in het huidige moment zijn, wees daar dan ook. Veel liefs, Mahsa.


Over Mahsa Jafari

Mahsa (1996) is diëtist en oprichter van Health Impact. Hiermee combineert ze haar vakgebied met eigen ervaring met verlies. Toen ze 18 was is ze plotseling haar 21-jarige broer verloren aan een hartstilstand, dit heeft veel impact op haar gehad. Nu helpt ze jongvolwassen nabestaanden die hun mentale en fysieke gezondheid willen verbeteren met gezonde voeding door van ongezonde eetgewoonten af te komen. De voedingsbegeleiding vindt online plaats met persoonlijke gesprekken.

Comments


bottom of page