top of page
  • Foto van schrijverMahsa

Wel of geen eiwitshake nemen?



Het is niet noodzakelijk om een eiwitshake te nemen als je sport. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je al voldoende eiwitten binnen. Toch zijn eiwitshakes erg populair onder sporters en kan het een goede aanvulling zijn op je voedingspatroon.


In producten zoals kwark, yoghurt, kaas, kipfilet vis, tofu, portie (ongezouten) noten of bonen krijg je al voldoende eiwitten binnen.


Extra eiwit als sporter


Een volwassen persoon heeft gemiddeld 0,83 gram gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Bij sporters ligt dit hoger. Om bijvoorbeeld als krachtsporter meer spiermassa op te bouwen heb je voldoende eiwitten nodig. Hoeveel je extra nodig hebt ik afhankelijk van je doelen. Het varieert van 1,2 tot maximaal 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht.


Leidt extra eiwit dan je behoefte tot meer spiermassa?


Nee, het heeft geen zin om meer eiwitten te eten dan dat je nodig hebt.


En wat moet ik nemen als ik toch een eiwitshake wil?


Eiwit is net zoals koolhydraten en vet een voedingsstof. Het levert energie en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Je hebt plantaardige en dierlijke eiwitshakes. De plantaardige shakes zijn minder goed opneembaar in vergelijking met dierlijke shakes.


Wei eiwitshakes (whey protein) bevat alle essentiële aminozuren en is daarom aan te raden.







bottom of page