top of page
  • Foto van schrijverMahsa

Kilo's aankomen door te weinig drinkenDrinken voordat je dorst hebt is een gezonde gewoonte. Vocht is een belangrijke levensbehoefte. Je kunt maar een aantal dagen volhouden zonder te drinken. Zonder eten houden we langer vol. Ons lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water. Elke dag verliezen we ook vocht, dat is gemiddeld zo’n 1,5 – 2 liter per dag. Vandaar het advies om dit aan te vullen.


Een dorstprikkel is het signaal dat dit reguleert. Eigenlijk is dat al te laat, want we krijgen pas een prikkel als er 2% van ons lichaamsvocht is verloren. Drinken voordat je dorst hebt is daarom een gezonde gewoonte. Daarnaast verhoogt dit je productiviteit. Te weinig drinken leidt tot verlies van alertheid en focus.


Tip 1: houd altijd water in het zicht


Als je een glas of fles water in zicht hebt, zul je er automatisch aan herinnert worden. Elke keer als je het ziet, kun je een slok water nemen. En omdat het binnen handbereik is maak je de handeling voor jezelf makkelijker.


Tip 2: gebruik een waterkoker of grote waterfles


Als je in de ochtend wakker wordt kun je direct de waterkoker vullen. Zo kun je gedurende de dag bijhouden hoeveel je gedronken hebt. Heb je geen waterkoker thuis of ben je de hele dag weg, dan kun je hetzelfde toepassen met een grote waterfles.


Tip 3: gebruik een app als hulpmiddel


Een voorbeeld hiervan is WaterMinder. Zoals de naam verklapt is dit een (gratis) app die je eraan herinnert om voldoende te drinken, met behulp van meldingen. Naarmate deze gewoonte met de tijd je makkelijk afgaat, zou je de meldingen uit kunnen zetten. En het op eigen houtje voortzetten. Een app kan een handige tool zijn voor de korte termijn, het is de bedoeling dat je je gewoonte op de lange termijn kan volhouden. Kies dus vooral iets wat voor jou werkt!


Ook zou je ervoor kunnen zorgen dat je altijd een waterfles bij je draagt als je ergens heen gaat. Een herbruikbare waterfles kun je altijd bijvullen en bespaart je extra kosten. Verder zou je ook twee handelingen met elkaar kunnen koppelen. Bijvoorbeeld: elke keer als ik

______ , dan neem ik een glas water. En tot slot, je drinkt makkelijker meer water als je grotere glazen of flessen gebruikt.


Interesse in voedingsadvies en gezonde leefstijl? boek je gratis impact call om kennis te maken!

Comments


bottom of page