In theorie gaat het bij afvallen of aankomen om je totale energiebehoefte en je totale energieverbruik op een dag. Als die in balans zijn kom je niet aan en val je ook niet af. Is je energieverbruik hoger dan je behoefte dan val je af. Is je energieverbruik lager dan je behoefte dan kom je aan. Klinkt best simpel hè, maar toch worstelen veel mensen met hun gewicht. Dit hangt namelijk af van veel factoren. En de behoefte verschilt per persoon.
Oké, leuk verhaal maar wat kan ik nu doen?
Erken je probleem
Is je gewicht echt een probleem, of maak je het misschien erger dan het is? Of andersom: is het een serieus probleem, maar denk je er te makkelijk over? Breng eerst het echte probleem in kaart. Probeer je bewust te worden van wat er speelt. Misschien heb je een impactvolle gebeurtenis meegemaakt, raak je gestresst door het thuiswerken of heb je andere zorgen. De eerste stap van gedragsverandering is altijd bewustwording. Zie jij geen probleem dan valt er ook niks op te lossen. Zie je wel een probleem? Lees dan verder.
Praat er met anderen over
Deel je gevoelens met iemand uit je omgeving. Door je omgeving op de hoogte te houden van je verlangens en doelen uit te spreken kunnen zij hier rekening mee houden. Stel je wilt graag 10 kilo afvallen maar je hebt een huisgenoot die totaal niet bezig is met een gezonde leefstijl. Dan zal dit uitdagender zijn dan wanneer je een huisgenoot hebt die super fanatiek elke ochtend om 07:00 gaat hardlopen. Toch is het mogelijk om als individu je eigen keuzes te maken. Door hier open over te communiceren met de mensen uit je omgeving kun je verwachtingen naar elkaar uitspreken.
Onderneem actie in kleine stappen
Met alleen praten kom je er niet. Je moet natuurlijk ook actie ondernemen. Een leefstijlverandering kan nogal een commitment zijn. Door dit onder te verdelen in kleine haalbare stappen is het geen dieet, maar een leefstijl. Een duurzame verandering waar je voor de rest van je leven van kunt genieten.
Beweeg je nu 10 minuten per dag? Probeer het dan eens 20-30 minuten per dag. Elke keer als jij een nieuw doel behaalt zul je zien dat je er meer vertrouwen in zal krijgen.
Drink je op dit moment 3 keer per week suikerhoudende frisdrank? Probeer het aankomende week dan eens 2 keer per week. En die week daarop 1 keer per week. Zo kun je oude gewoontes langzaam en stap voor stap vervangen door nieuwe gewoontes. Je hoeft niet alles in één keer om te gooien, dat is ook niet effectief op de lange termijn.
Het heeft namelijk tijd nodig om te kunnen wennen aan een nieuwe situatie. Daarnaast moet eten geen straf zijn. Je kunt soms blijven genieten van ongezonde voeding, maar optimaliseer dan wel de basis zodat je gewoon kunt genieten van een vitaal leven.
Doe bewust je boodschappen
Iedereen weet dat groente en fruit gezond is. Neem jij ook minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag? Gezonder eten begint bij bewust boodschappen doen. Voorbereiding is het halve werk zeg maar. Ook bij voeding.
Door je omgeving te veranderen raak je minder snel in de verleiding. Zorg er dus voor dat je veel gezonde producten in huis haalt. Vooraf een boodschappelijst maken kan helpen. Want er zijn altijd wel acties die je proberen te verleiden.
Een extra tip: zorg ervoor dat je verzadigd bent voordat je boodschappen doet want dan maak je betere cognitieve keuzes. Dat scheelt zowel voor je gezondheid als voor je portemonnee.
Vraag om hulp
Dezelfde aanpak zorgt voor dezelfde resultaten. Een nieuwe aanpak zorgt voor een nieuw resultaat zorgen. Veel factoren hangen samen met gewichtstoename en gewichtsverlies, schakel daarom een professional om te onderzoeken wat voor jou geldt als je er zelf niet uitkomt.
Hulp nodig met gezonde voeding? Vraag dan hier je gratis impact call aan.
Comments