top of page
  • Foto van schrijverMahsa

Ik heb geen tijd om te mediterenMeditatie


is een vorm van veranderd bewustzijn. We leven in een drukke tijd en ons brein heeft dagelijks veel te verwerken. Meditatie leidt tot ontspanning, verandering van hersengolven, verlaging van de bloeddruk, een afname van de concentratie van stresshormonen en mogelijk tot nieuwe inzichten.


Mijn ervaring


Zo’n 3 jaar geleden was ik onder behandeling bij een psycholoog. Aan het einde van zo’n sessie deden we dan een meditatiescan. Hierdoor kon ik weer met een licht gevoel naar huis gaan. Op haar aanraden ben ik toen gestart met meditatie. Sindsdien ben ik het eigenlijk blijven doen. Ik begon eerst met 1 minuut per dag.


Weerstand


In het begin vond ik het echt moeilijk en ik had gedachten zoals ‘wat ben ik eigenlijk aan het doen?’ en nog veel meer weerstand. Maar ik bleef het oefenen. En nu jaren later kan ik mij geen dag meer zonder meditatie (en mindfulness) voorstellen.


Kleine stappen


Key was wel dat ik met kleine stapjes van 1 minuut begonnen ben. Tegenwoordig besteed ik er dagelijks gemiddeld zo'n 15-30 minuten aan. Vaak in de ochtend als ik net wakker ben of in de avond voordat ik ga slapen. Of als ik overprikkeld ben en een momentje voor mijzelf nodig heb. Ook val ik nog regelmatig in slaap tijdens het mediteren, dus heb ik besloten om het vaker zittend te doen in plaats van liggend.

Onderzoek


Uit vele onderzoeken blijkt dat meditatie een effectieve methode is voor ontspanning, het verminderen van stress en het verbeteren van cognitief functioneren.


Ben je ‘te druk’ om te mediteren?

Misschien heb je zoiets dan juist het hardst nodig. Al is het maar een minuut per dag.

Comments


bottom of page