top of page
  • Foto van schrijverMahsa

Heb jij pre of probiotica nodig?Iedereen wordt gelukkiger van een goede darmgezondheid. Gezonde darmen zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering en stoelgang. Vandaar dat het goed is om ze optimaal te beschermen en onderhouden voor een sterk immuunsysteem.


Wat zijn prebiotica?


Dit zijn vezels die als voedsel dienen voor de darmbacteriën, ook wel darmflora. Dit zou goed zijn voor de gezondheid. Deze bevatten stoffen die op een natuurlijke manier bijdragen aan een gezonde darmflora. En stimuleren de werking van de bacteriën in de dikke darm.


Werking prebiotica


Prebiotica stimuleren de groei van lactobacillen, melkzuurbacteriën en bifidobacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën zouden ziekteverwekkende bacteriën op afstand houden.


100.000 miljard bacteriën


We hebben (ruim een kilo!) aan bacteriën in onze darmen, iedereen heeft zijn eigen soort en hoeveelheid bacteriën.


Waar zit het in


Producten zoals groente, fruit, volkorenbrood, graanproducten en peulvruchten bevatten prebiotica. Extra prebiotica in supplementen heeft geen bewezen voordelen.


Gezondheidseffecten


Verbeterde weerstand tegen infecties, minder kans op allergie en minder risico op overgewicht en diabetes. Echter is dit nog onvoldoende bewezen. Prebiotica zijn vaak vezels en bevorderen een gezonde stoelgang.


Wat zijn probiotica?


Dit zijn levende micro-organismen (niet-pathogene melkzuurbacteriën) waarvan wordt beweerd dat ze de gezondheid kunnen bevorderen. Als ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Door een effect op de darmen of het immuunsysteem. Ze zouden bijvoorbeeld darmklachten en allergische verschijnselen verminderen of de weerstand verhogen. In specifieke gevallen zijn er positieve effecten van probiotica. Een arts kan dan bepalen welk probioticum geschikt is.


Verschillende soorten


Er zijn verschillende soorten probiotica. De meeste behoren tot de lactobacillen of bifidobacteriën.


Gezondheidsclaims


De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft slechts één gezondheidsclaim goedgekeurd. Levende bacteriën in yoghurt of gefermenteerde melk verbeteren de vertering van alctose (melksuiker) bij mensen die lactose moeilijk verteren. Daarvoor moet de yoghurt minstens 100 miljoen levende micro-organismen per gram bevatten.


Werking probiotica


Er is een dagelijkse inname vereist omdat ze niet in staat zijn om blijvend in de darmen te verblijven. Mensen die last hebben van een verstoorde darmflora (obstipatie, diarree) zouden baat kunnen hebben bij probiotica. Daarnaast is de preventie van diarree door probiotica tegelijk te nemen tijdens antibioticagebruik wetenschappelijk onderbouwd.


Een gezonde levensstijl met een uitgebalanceerd voedingspatroon blijft een goede basis voor gezonde darmflora. Interesse in gezonde voeding? Vraag hier je gratis impact call aan.

ความคิดเห็น


bottom of page