top of page
  • Foto van schrijverMahsa

Deze 4 gratis apps zijn onmisbaar voor een betere gezondheidOmmetje


is een bewustwordingscampagne van de Hersenstichting in samenwerking met neuropsycholoog Erik Scherder. En is gericht op het verbeteren van je hersengezondheid. Het doel is om Nederlanders te activeren om door de dag heen meer te bewegen en het patroon van te lang zitten te doorbreken. Langdurig zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd.


Een Ommetje maken is gezond, omdat regelmatig bewegen mensen gezond houdt, beschermt tegen cognitieve achteruitgang en het de risico’s op verschillende hersenaandoeningen verkleint, zoals dementie, beroerte en depressie.

Verder kun je zelf een team samenstellen en ervoor zorgen dat je als eerst op de ranglijst komt te staan.


Kies is gezond?


De ‘Kies ik gezond?’- app van het Voedingscentrum is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met als doel om de consument te helpen in het maken van een gezonde voedselkeuze.


In deze app kun je de streepjescode van producten scannen. En je kunt producten zoeken en vergeschlijken. Vervolgens komt er productinformatie en een uitleg waarom een product wel of niet in de Schijf van Vijf staat. Daarnaast kun je de voedingswaarden en ingrediënten bekijken en je eigen voorkeuren doorgeven op je profiel.


Flo (for the ladies)


Flo menstruatie kalender is een eenvoudige manier om je menstruatiecyclus te volgen. Flo is een calculator dat je menstruatie, ovulatie en vruchtbaarheid kan berekenen. Het geeft je inzicht over je symptomen met handige tips.


Leven naar je cyclus kan je dichter bij je vrouwelijke zelf brengen. Je hebt op de eerste momenten tijdens je cyclus bijvoorbeeld meer rust nodig. Meditatie, mindfulness en yoga oefeningen zijn dan geschikt.


Side note: de basis functie van deze app is gratis. Als je extra functies wilt moet je daarvoor betalen.


Waterminder


Zoals de naam al verklapt, deze app stuurt je reminders om water te drinken. Drinken voordat je dorst hebt is een gezonde gewoonte. Vocht is een belangrijke levensbehoefte. Je kunt maar een aantal dagen volhouden zonder te drinken, zonder eten houden we langer vol.


Ons lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water. Elke dag verliezen we vocht; gemiddeld is dat zo’n 1-5 tot 2 liter per dag. Vandaar het advies om dit dagelijks aan te vullen.


Een dorstprikkel is het signaal dat dit reguleert. Eigenlijks is dat een laat signaal, want we krijgen pas dorst als er 2% van ons lichaamsvocht is verloren. Drinken voordat je dorst hebt is daarom een gezonde gewoonte.


Het verhoogt ook je productiviteit omdat dit anders leidt tot verlies van alertheid en focus. Mannen hebben een hoger vochtpercentage dan vrouwen. Het hoogste vochtpercentage zie je terug bij baby’s.


In nederland hebben we gelukkig water uit de kraan van goede kwaliteit. Het is goedkoop, schoon en goed voor het mileu. Als je 1,5 liter per dag drinkt kun je voor 1 euro het hele jaar water drinken. Flessenwater is 150 tot 200 keer zo duur.


Stay happy, healthy & keep hydratedComments


bottom of page