top of page
  • Foto van schrijverMahsa

5 tips voor mensen in tijden van rouw

Deze tips deel ik graag met jou, maar stiekem ook aan mijn 18-jarige ik. Toen ik plotseling mijn broer verloor.

Laat het verdriet toe

Het is oké om je terug te trekken, dat je het leven anders ervaart als voorheen. Het is oké dat ‘leuke dingen’ even niet leuk meer zijn.En het is oké om je te voelen zoals je je nu voelt. Het is ook oké om jezelf tijdelijk te verdoven (werk, relaties, sport). Maar uit eigen ervaring weet ik dat vroeg of laat je emoties geuit willen worden. Er is geen goede of foute manier om te rouwen en iedereen doet het op zijn of haar eigen manier.

Overtuigingen


Je overtuigingen zijn NIET per se de waarheid. Er komen betere dagen aan. Een aantal jaar geleden dacht ik nooit meer gelukkig en gezond te kunnen zijn. Dit schreef ik letterlijk in mijn journal. Toen ik deze jaren later weer open sloeg, had ik een grote realisatie. Dit waren enkel overtuigingen die ik had en die kun je veranderen. Ik voel mij gelukkig en gezond, iets wat ik mij toen niet meer kon voorstellen. Ik ben het levend voorbeeld dat het kan. En als ik het kan, kun jij het ook.


Om hulp vragen


Vraag om hulp als je er zelf niet uitkomt, en wacht daarbij niet totdat je een dieptepunt hebt bereikt. Je hoeft dit proces niet alleen te doorlopen. Er zijn zoveel liefdevolle mensen om je heen die jou willen steunen. Laat het toe, gun het jezelf als je hier behoefte aan hebt. Dit kan leiden tot diepe connecties. Als je je over een tijdje weer goed voelt, zijn dit de mensen die je nooit meer zal vergeten. En altijd op een speciale manier zal blijven koesteren. Om hulp vragen wanneer je diep van binnen accepteert dat je dit nodig hebt is een dapper besluit. Maar wel op jouw tempo, er is namelijk geen haast.


Wat zou diegene tegen je zeggen?

Denk aan de persoon die je bent verloren. Wat zou hij/zij tegen je zeggen als diegene je nu zou zien? Kan diegene trots op je zijn?


Als ik dit zelf toepas dan kan ik eigenlijk alleen maar lachen. Mijn broer had altijd een fijne energie en nam het leven niet al te serieus. Hoe erg ik hem ook mis, zijn grapjes en persoonlijkheid geeft verlichting.


Tijd


Neem alle tijd en ruimte die jij nodig hebt. Tijd heelt misschien de wond, maar het litteken blijft. En elke keer als je weer over de wond wrijft, doet het pijn. Maar je kunt de toekomst op z'n tijd wel een nieuwe invulling geven.


Ben je het zat om je te voelen zoals je je voelt? Dan ben je misschien klaar om kleine stapjes te maken richting je nieuwe toekomst.


In een periode van rouw is het ontzettend belangrijk om je immuunsysteem te versterken met gezonde voeding. Zorg ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Ik snap dat je misschien geen energie hebt om lang in de keuken te staan, of überhaupt aan eten te denken. Misschien heb je totaal geen eetlust, of eet je juist veel ongezonde voeding als je je slecht voelt. Of maak je juist kant-en-klare maaltijden. Afhankelijk van het proces waarin je zit. Laat het dan iemand voor je doen.


Een gezonde leefstijl heeft hét verschil gemaakt in mijn rouwproces, waardoor ik mij weer gelukkig en fit ben gaan voelen. En dit gaat jou ook helpen. Daarom geef ik voedingsadvies op maat gericht op rouw. Leefstijlfactoren zoals beweging, slaap en stress-management zijn hier ook een belangrijk onderdeel van.


Kom je er zelf niet uit? Dan is dit hét moment om actie te ondernemen. Je hoeft het niet alleen te doen.


Twijfel je nog? Download dan mijn e-book waarin ik 7 healthy habits deel waarmee je handvaten krijgt om je weer gelukkiger en gezonder te voelen.

Comments


bottom of page